Mist voorspellen: wat, waar en hoe?

Mist: wat, waar en hoe?

Mist ontstaat wanneer het weer rustig is en de luchttemperatuur in de buurt komt van het dauwpunt. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de lucht met waterdamp verzadigd is, zodat er dauwvorming en nevel optreedt. Hoewel mist in principe op eender welk moment kan ontstaan, zijn de beste periodes ongetwijfeld het voor- en najaar, wanneer de temperatuur overdag vrij aangenaam is en het 's nachts flink afkoelt. Temperatuursschommelingen zijn dus interessant.

Mist voorspellen

Maar hoe voorspel je nu mist? Er bestaan weersites en apps die je toelaten om het dauwpunt te raadplegen. Als volgens die weersvoorspellingen de temperatuur 's nachts (of overdag) in de buurt komt van dat dauwpunt stijgt de luchtvochtigheid en krijg je vorming van nevel en mist. De luchttemperatuur hoeft niet helemaal gelijk te zijn aan het dauwpunt. Zelfs bij een graadje verschil, krijg je op locaties met een hogere vochtigheid, in de buurt van rivieren, meren, waterlopen, vochtige heideterreinen of weilanden altijd wel wat vorming van nevel of mist. Hou hierbij wel rekening met de wind. Het moet namelijk rustig weer zijn, want bij te veel wind zal er meestal geen mist zijn.

Bespaar tijd met Mistradar

Heb je geen tijd om al deze gegevens te analyseren? En wil je zeker zijn van de kans op mist? Word dan lid van Mistradar. Deze handige tool doet de controle voor je. De applicatie controleert een heleboel weerstations in de buurt van jouw voorkeurslocatie en kijkt naar de temperatuur, het dauwpunt, de relatieve luchtvochtigheid, de wind, de windpieken en het weerbeeld. Op basis van al deze variabelen bepaalt Mistradar of er mist mogelijk is. Zijn de condities gunstig, dan stuurt Mistradar je een berichtje en/of e-mail. Bovendien houdt Mistradar ook rekening met de 'verspreiding' van de mist. Je wordt dus niet alleen op de hoogte gebracht wanneer er mist is, maar krijgt ook een idicatie hoe plaatselijk of verspreid die mist is.

Krijg je een melding of heb je zelf voorspeld dat er mist is, zorg dan dat je op tijd aanwezig bent: een half uurtje voor zonsopgang is echt wel het minimum. Dan heb je voldoende tijd om je camera op te stellen en sta je paraat wanneer de zon boven de horizon schiet. In het ideale geval heb je de locatie vooraf al verkend en heb je al een goed idee van wat je fotograferen wilt. De mooiste momenten zijn meestal kort, probeer ze dus optimaal te benutten en vermijd halsoverkop van de ene naar de andere locatie te hollen.

Registreer je nu op Mistradar en maak meer mooie mistfoto's!

Ik word lid