Hoe werkt Mistradar?

Mistradar controleert elk uur een reeks lokale weerstations in een straal van 40km rondom een of meerdere locaties die je zelf kiest via het controlepaneel. Is er kans op mist? Dan stuurt Mistradar je een e-mail of een sms. Wanneer je deze berichten wilt ontvangen, bepaal je zelf via het controlepaneel.

In tegenstelling tot de meeste andere applicaties, maakt Mistradar niet alleen gebruik van de weersgegevens van vliegbasissen of weerinstituten, maar gaat ook op zoek naar locale weerstations van amateurmetereologen. Over gans België en Nederland zijn ruim 3000 weerstations actief. Mist is vaak een lokaal verschijnsel. Door gebruik te maken van lokale weerstations kan Mistradar veel accuratere bepalingen doen.

Wat zijn de voordelen?

 • Vraag weersinformatie op voor meer dan 5000 plaatsen in België en Nederland
 • Ontdek wanneer, waar en hoeveel kans op mist er is
 • Bekijk alle waarnemingen op een overzichtelijke kaart
 • Leer locaties kennen die gevoelig zijn voor mist
 • Raadpleeg de weersgeschiedenis van de laatste 5 dagen
 • Bekijk de gegevens van 1 specifiek weerstation of van je eigen weerstation

Starten met Mistradar

 1. Kies tussen een gratis of pro abonnement en login of maak een account aan.
 2. Bevestig je emailadres in de e-mail die je ontvangt bij registratie.
 3. Meld je aan op de website met je account en ga verder met je bestelling.
 4. Vul je profielpagina aan en geef je voorkeurslocatie(s) en tijdstip(pen) in.
 5. Vul je gsmnummer in als zilveren of gouden abonnee.
 6. Je ontvangt een bevestigingscode via sms. Voer de ontvangen code in op je profielpagina en klik op 'bevestigen'. Je gsmnummer is nu gevalideerd.

Locaties kiezen

Afhankelijk van het type abonnement kan je tot 3 voorkeurlocaties ingeven. Mistradar gaat voor deze locaties controleren of er kans is op mist en stuurt je een sms als dat het geval is. Mistradar controleert weerstations in een straal van 40 km rondom deze locaties. Kies je locaties die relatief dicht bij elkaar liggen dan kan er uiteraard overlap zijn tussen de weerstations. Raadpleeg dus steeds de 'Mist kaart' om een gedetailleerd overzicht te krijgen. Je kunt bovendien altijd je voorkeurslocaties wijzigen via je persoonlijke pagina. Plan je bijvoorbeeld een shoot op een locatie ver van huis, dan kan je de dag vooraf deze locatie al ingeven.

Vind je weinig of geen weerstations voor jouw voorkeurslocatie(s)? Kies dan een locatie in de buurt of geef me een seintje.

Registreer je nu op Mistradar en maak meer mooie mistfoto's!

Ik word lid

Het smsbericht

Is er kans op mist? Dan krijg je een sms die er zo uitziet:

Kans op algemene / verspreide / plaatselijke / zeer plaatselijke mist nabij locatie A (aantal stations met kans op mist / aantal gecontroleerde stations), locatie B (aantal stations met kans op mist / aantal gecontroleerde stations), locatie C (aantal stations met kans op mist / aantal gecontroleerde stations). WI: getal. Bekijk de kaart op www.mistradar.be/kaart voor meer details.

Afhankelijk van het type abonnement kan je tot maximaal 3 locaties opgeven waarvoor je een melding wilt ontvangen.

Hoe moet je dit smsbericht interpreteren?

Verspreiding

Mistradar controleert hoeveel weerstations voldoen aan de voorwaarden die noodzakelijk zijn voor mist. Op basis van die gegevens en het totaal aantal bevraagde weerstations voor alle gebruikers bepaalt mistradar de 'verspreiding'. Er zijn 4 mogelijkheden:

 • Algemeen: er is een grote kans op mist, ruim de helft van de weerstations geven gunstige condities. Op veel plaatsen zal mist aanwezig zijn.
 • Verspreid: een derde van de weerstations geven gunstige condities. Op verschillende plaatsen zal mist aanwezig zijn.
 • Plaatselijk: minder dan een derde van de weerstations geven gunstige condities. Er zal eerder lokaal mist aanwezig zijn. Ga dus fotograferen op plaatsen die gevoelig zijn voor mist.
 • Zeer plaatselijk: minder dan een vierde van de weerstations geven gunstige condities. Er zal alleen zeer lokaal mist of wat nevel aanwezig zijn. Ga dus fotograferen op de natste en meest mistgevoelige locaties.

Weerstations

Bij elke locatie toont Mistradar ook nog twee cijfers. Het eerste getal toont hoeveel weerstations gunstige condities voor mist doorgeven voor jouw voorkeurslocatie. Het tweede getal toont het totaal aantal gecontroleerde weerstations voor deze locatie. Met deze gegevens kan je nog beter inschatten hoe groot de kans op mist is. Hoe meer weerstations een melding geven, hoe groter de kans dat er op veel plaatsen mist zal zijn. Toch hoeft enkel 'plaatselijke' mist je niet tegen te houden erop uit te trekken. Je maakt nog steeds kans op mooie sfeervolle beelden op de juiste locaties.

Wind index

Na de opsomming van de locaties staat een cijfer voor de wind index (WI). Dat cijfer is een indicatie voor de gemiddelde wind. Een laag cijfer (bv. 1,00) betekent weinig wind, een hoger cijfer (bv. 3,00) betekent veel wind. De wind index helpt je om beter in te schatten op welke locaties mist aanwezig zal zijn. Bij een hoog cijfer moet je de mist dus zoeken op locaties die beschut liggen voor de wind zoals riviervalleien, bosomgevingen, enz.  Bij een laag cijfer heeft de wind minder invloed en zal je dus ook op minder beschutte locaties mist aantreffen.

Mistkaart

Alle locaties worden weergegeven op een actuele kaart. De kaart toont alle gunstige locaties van het laatste uur. Niet alleen de locaties die je zelf hebt gekozen in je controlepaneel zijn zichtbaar, maar ook de voorkeurslocaties van alle andere Mistradar gebruikers. Dus ook aan de hand van de kaart kan je inschatten hoe verspreid de mist is.